Geplaatst op
Bedrijven kunnen tegenwoordig volop vertrouwen op verschillende softwareoplossingen, om zodoende de eigen processen zoveel mogelijk te kunnen optimaliseren. De mode-industrie geldt hierin dan ook niet als uitzondering op de regel.
Naast het gebruik van een ERP-systeem (waarover ieder bedrijf zou moeten beschikken), bestaat er binnen deze branche nog een zeer populair softwaresysteem: het PLM-systeem. In dit blog laten wij zien wat dit precies inhoudt en welke functie het kan vervullen binnen uw organisatie.
Beheer van de productlevenscyclus
Product Lifecycle Management, oftewel PLM, omschrijft het concept waarin producten gedurende hun hele levenscyclus nauwlettend worden gecontroleerd. Van het oorspronkelijke idee, tot het ontwerp, de productie en het onderhoud: alle fasen van het productieproces worden met PLM nauwkeurig gevolgd.
De voordelen van PLM
De inzet van PLM-technologie helpt bedrijven om de ontwikkelingskosten aanzienlijk terug te dringen. Hierdoor blijven kostbare middelen over, die vervolgens elders ingezet kunnen worden. Voor veel moderne modeproducenten heeft het PLM-systeem zich ontwikkeld tot een centrale motor van het bedrijf. De voornaamste voordelen van Product Lifecycle Management zijn als volgt:
- Hogere kwaliteit van het eindproduct.
- Het product kan sneller worden uitgebracht.
- Fluctuatiebeheer, vooral relevant voor de veelvoorkomende seizoenschommelingen binnen de modebranche.
- Efficiëntere samenwerking binnen de supply chain.
- Verminderde materiaalkosten en een milieubewuster productieproces.
- Betere identificatie van verkoopkansen.
- Centrale documentatie van het gehele productieproces.
- Een uniforme werkwijze voor de optimalisatie van het productieproces.
De vijf kerngebieden van PLM
Product Lifecycle Management kan onderverdeeld worden in vijf kerngebieden”
Systeemtechniek. Hier gaat het vooral om de coördinatie van het ontwerpproces, zodat het zoveel mogelijk naar wens van de klant ingericht kan worden.
Product- en portfoliobeheer. Het beheer van de beschikbare middelen en het bewaken van de voortgang en planning van verschillende projecten.
Productontwerp. De ontwikkeling van het nieuwe product, inclusief de uitwerking van bijbehorende prototypes.
Productieproces-beheer. Dit gaat over de manier waarop de producten uiteindelijk worden geproduceerd. Het zijn dus de verschillende methoden en technologieën die het product uiteindelijk zo efficiënt mogelijk kunnen ontwikkelen.
Beheer van productgegevens. Het beheren van informatie over de producten en diensten. In andere woorden is dit de documentatie van het proces, waardoor men in een later stadium kan terugblikken op de stappen die nodig waren om tot het product te komen.
Het Document Beheer Systeem
Dit laatste punt is een cruciaal onderdeel van Product Lifecycle Management. Het komt dan ook vaak voor dat het PLM is gekoppeld aan een module voor documentbeheer, ook wel bekend als het Document Management Systeem, of het DMS.
Het DMS fungeert niet alleen als een centrale bron van informatie, maar is tevens een manier om de samenwerking tussen alle betrokkenen te stimuleren. Verslaglegging en het beheren van data is belangrijker dan ooit, dus het is eveneens van cruciaal belang dat alle betrokkenen over dezelfde, juiste informatie beschikken. Dit is dan ook precies waarin het DMS een cruciale rol speelt.